06-23016072

Knip- en snij voegwerk

Knip- en snij voegwerk is een ambachtelijke manier van voegen en is een specialisme, waar veel kennis en vakmanschap bij komt kijken. Evenals het maken van een daggestreek en de bolle voeg. Dit zijn allemaal hele bijzondere ambachtelijke voegen. In de loop der jaren hebben wij veel ervaring opgedaan in het voegen diverse soorten gevels. De knip/snijvoeg herkend u direct bij oude monumentale gebouwen zoals boerderijen, kerken en stadspanden. De knip/snijvoeg alsmede de daggestreek en de bolle voeg geven het gebouw haar authentieke en markante karakter. Van monumentale gebouwen tot aan het snijvoegen van nieuwbouw projecten bent u bij ons aan het juiste adres. Kreugel kan u hiermee van dienst zijn!

Knip- en snijvoeg

Een knipvoeg is een ambachtelijke voeg die men vooral tegenkomt op monumentale- en grachtenpanden. Deze voeg is uniek door zijn uiterlijk. De knipvoeg is een verdikte voeg die een stukje uitsteekt ten opzichte van de steen. De mortel, het specie waarmee de voeg wordt opgevuld, wordt zodanig afgesneden dat het lijkt op een driehoekig dakje. De knipvoeg is een lastige voeg om goed te maken en het wordt dan ook alleen gezet door een gediplomeerde vakman. De knipvoeg is een relatief dure vorm van voegen. Dit komt door het feit dat voor het voegen van een knipvoeg een gediplomeerd voeger nodig is en dat het meer tijd kost dan bijvoorbeeld een platvolvoeg. Bij de snijvoeg staat de voeg op één lijn met de steen en is naar binnen afgesneden, dit geeft een ingetogen uitstraling. 

Verschil knip- en snijvoeg

De knip- en snijvoeg worden vaak met elkaar verward. Dit komt doordat de voegen sterk op elkaar lijken en de wijze van voegen ook enigszins overeen komt. Beide voegen worden afgesneden en hebben een klein driehoek vormig dakje als uiterlijk, dit komt doordat de zijkanten schuin worden afgesneden. Het verschil zit hem in de mate waarin de voeg uitsteekt ten opzichte van de stenen. Bij de snijvoeg staat de voeg op één lijn met de steen en is naar binnen afgesneden, dit geeft een ingetogen uitstraling. Bij de knipvoeg steekt de voeg iets uit ten opzichte van de steen en dit zorgt voor een statige uitstraling. Knip- en snijvoegwerk is het meest voorkomende voegwerk bij gevelrestauraties. Een knipvoeg mag nooit overheersen, maar moet in alle gevallen in harmonie zijn met het metselwerk. Historische gebouwen werden vroeger vaak heel dun gemetseld, dus het voegwerk moet hier ook altijd op aangepast worden.

Het zetten van een knipvoeg

Het zetten van een knipvoeg wordt gedaan in een aantal stappen:

– Het gevelvlak wordt schoongemaakt en diep uitgehakt
– Verdikte horizontale voegen, ook wel lintvoegen, worden gezet
– Onder- en bovenkant van de lintvoegen worden schuin weggesneden
– De verticale voegen, ook wel stootvoegen, worden tussen de lintvoegen geplaatst
– Ook hier worden de buitenste randen afgesneden

Het afsnijden van de voegen gebeurt door middel van een knipbeugel. Deze knipbeugel wordt tegen de voeg geplaatst en geeft de voeger een preciezer beeld. Aan de hand -van deze beugel wordt met een mesje de overtollige specie verwijderd en worden de voegen schuin afgesneden. De knipvoeg dankt haar naam aan de knipbeugel. 

Contact

Reigerskamp 18
3607 HA Maarssen

06-23016072
voegersbedrijf@kreugel.nl

U kunt ons ook vrijblijvend gewoon een app sturen!

WhatsApp chat